duminică, 23 noiembrie 2014

Legile lui Zamolxe


Zece dintre Legile lui Zamolxe:

  1.  Dincolo de curgerea timpului si de cugetarea zeilor, este Focul cel Viu si Vesnic, din care vin toate si prin care fiinteaza toate cele ce sunt. Totul si nimicul sunt suflarea Sa, golul si plinul sunt mainile Sale, miscarea si nemiscarea sunt picioarele Sale, nicaieri si peste tot este mijlocul Sau, iar chipul Sau este lumina. Nimic nu este faptuit fara de lumina si tot ce vine din lumina este viata si ia faptura.
  2.  Precum fulgerul aduce lumina, si din lumina tunetul si focul ce se revarsa, asa este si gandul omului, el trece in vorba omului si apoi in fapta sa. Deci, ia aminte la asta, caci pana la focul ce arde trebuie sa fie o lumina si un tunet. Lumina omului este gandul sau si aceasta este averea sa cea mai de pret. Lumina prinde putere prin cuvant, iar vointa omului aprinde focul prin care se faptuiesc toate cele ce sunt in jurul sau.
  3.  Fii ca muntele cel semet si ridica a ta lumina mai presus de cele ce te inconjoara. Nu uita ca aceiasi pasi ii faci in varful muntelui ca si in josul sau, acelasi aer este sus, ca si jos, la fel creste copacul in varf de munte, ca si in josul sau, la fel lumineaza soarele piscul cel semet, ca si pamantul cel neted.
  4.  Fii cumpatat ca pamantul si nu vei duce lipsa de nimic. Creanga prea plina de rod este mai repede franta de vant, samanta prea adanca nu razbate, iar prea multa apa ii stinge suflarea.
  5.  Ia aminte la copacul cel falnic, cu cat este mai inalt cu atat radacinile sale sunt mai adanci in pamant, caci din pamant isi trage taria, nu uita asta. Cu cat te ridici mai mult, cu atat trebuie sa cobori mai mult, caci masura ridicarii este aceeasi cu masura coborarii.
  6.  Puterea omului incepe cu vorba nerostita, ea este asemeni semintei care incolteste, nici nu se vede cand prinde suflare de viata. Lumina semintei este cea care o ridica, pamantul este cel ce-i da hrana, apa ii da vigoarea, iar rabdarea o imbraca cu tarie.
  7.  Priveste raul si ia aminte la invatatura sa. La inceput este doar un firicel de apa, dar creste tot mai mare, caci vine de la ce este mai mare si lucrurile asa trebuiesc implinite, prin firea lor. Asemenea este si gandul cel bun si drept randuit, el isi face loc printre pietre si stanci, nu tine seama de nimic, isi urmeaza drumul si nimic nu-i sta in cale. Apa cu apa se aduna, si impreuna puterea este si mai mare.
  8. Ia seama de taina aceasta si nu o uita: acel firicel de apa stie unde va ajunge, caci una este cu pamantul si toate cele ce-i vin in cale nu il pot opri pana la sfarsit. Astfel sa iei seama la gandul tau unde trebuie sa ajunga si vei vedea ca nimic nu poate opri drumul sau. Sa-ti fie gandul limpede pana la sfarsit; multe se vor ivi in calea sa, caci firea lucrurilor din jur este miscatoare asemeni apelor. Apa cu apa se intalnesc, pamant cu pamant si munte cu munte.
  9.  Ia seama la gandul cel rau, fereste-te de el ca de fulger, lasa-l sa se duca precum a venit, caci te‑ndeamna la lucruri nefiresti. Fereste-te de vorbele desarte si de neadevar, sunt ca pulberea campului ce‑ti acopera ochii, ca plasa paianjenului pentru mintea si sufletul tau. Ele te indeamna la trufie, inselaciune, hotie si varsare de sange, iar roadele lor sunt rusinea, neputinta, saracia, boala, amaraciunea si moartea.
  10.  Nu judeca oamenii dupa greutatea lor, dupa puterea lor, dupa averea lor, dupa frumusetea lor sau dupa ravna lor, caci si unul si altul a lasat din ceva pentru a creste in altceva. Cel bogat este sarac in liniste, cel tare este slab pentru altul si cel slab are taria lui ascunsa. Cum firea lucrurilor este miscatoare, asemeni este si omul. Ce da valoare unei unelte, trebuinta sau frumusetea? Duce un om mai mult decat boul? E mai bogat vreunul ca pamantul? Doar cunoasterea si intelepciunea il ridica pe om peste dobitoace. Si degeaba ai cunoasterea daca ea nu este lamurita de vreme.”
Legile lui Zamolxe

1. Dumnezeu este CEL CE ESTE în nemărginire şi veşnicie. Noi, oamenii, I-am dat multe nume CELUI CE ESTE, după mintea noastră. Dar EL cu adevărat nu are nume.
2. Domnul Dumnezeu îşi are fiintarea în Focul Viu. Şi cu Focul Viu Domnul zămisleşte sau pierde lumi. Dumnezeu, creatorul a tot ce există, se află în cerul de purpură şi este Focul Viu care a existat dintotdeauna în lumină sacră.
3. Omul a fost creat de Dumnezeu pornind de la o scânteie a spiritului Lui. Şi scânteia a intrat în materie, s-a îmbrăcat cu materie şi treptat a evoluat în fiinte care seamănă din ce în ce mai mult cu Dumnezeu. Fiintele sunt în devenire în Dumnezeu, cresc în conştiinta de sine până când o ating pe cea a Lui Dumnezeu în care se mistuie.
4. Domnul trăieşte în multe lumi şi atâta timp cât ESTE, EL creează necontenit. Domnul se revelă prin creatia Sa şi prin sinele fiintelor. Fiintele cu putere mai mare a mintii Îl cunosc mai bine pe Dumnezeu. Existenta pe care o creează mintea omului nu are limitări întocmai ca şi cea creată de mintea Lui Dumnezeu.
5. Tot ceea ce există este creatia Lui Dumnezeu. Dumnezeu este unul şi omul să nu-şi facă dumnezei după mintea sa.
6. Pentru noi, oamenii, Dumnezeu este şi Tată şi Mamă pentru că Îl privim ca pe CEL care ne-a creat corpurile şi mintile şi sufletele.
7. Creatorii cei mai mari sunt acele fiinte cu minti cereşti, căci trezirea lor este cea care le dă puterea de a crea alături de Domnul Dumnezeu, Foc Viu din cerul de purpură.
8. Mintea omului nu are limitări de gândire, astfel că realitatea pe care mintea sa o creează nu are limitări. Gradul de discernământ al omului cerne participarea sa în universul nelimitat. Dar în viata proprie omul să-şi stabilească limitările potrivite unui timp anume, datorită urmelor trecutului lăsate în viata sa.
9. Dumnezeu se revelă şi prin Sinele omului. Regulile de a trăi ale omului sunt date de întelepciunea cunoaşterii sale. Toate fiintele îşi fac regulile de a trăi pe cât pot ele să înteleagă din lumina Lui Dumnezeu.
10. Lumina urmează lumina, întunericul urmează întunericul. Să urmezi lumina Domnului Zeu şi să nu iei în deşert numele Lui.
11. Ca fiinte umane, suntem legati cu întreaga lume prin corp, minte şi suflet. Ne creăm o retea de interdependente mai mult sau mai putin controlate. Energiile corpului, ale mintii şi ale sufletului se pot transforma una în alta.
12. Prin puterea mintii, totul devine posibil. Însă credinta este cea care dă putere mintii omului.
13. Să simti nemărginirea din tine precum este prea-plinul Lui Dumnezeu.
14. Lumea este ceea ce crezi tu că este; gândurile tale sunt cele care ti-au făcut viata aşa cum este.
15. Oamenii care se află în jurul tău sunt rezultatul credintei tale în vietile lor alături de a ta.
16. Lumea existentă este rezultatul intersectiei lumilor zămislite de mintile cu puteri creatoare.
17. Gândurile tale atrag realitatea pe care o trăieşti; dacă ele sunt pozitive, atunci vor crea o realitate pozitivă, iar dacă sunt negative, aşa îti va fi şi lumea în care vietuieşti. Omul îşi schimbă viata prin a-şi schimba modul în care gândeşte.
18. Visele îi par omului realitate şi realitatea îi pare vis. Toate câte sunt, sunt şi vis, şi realitate. Realitatea pentru tine este ceea ce tu trăieşti, omul să fie atent la ce i se potriveşte pentru viata pe care şi-o construieşte din gânduri statornice.
19. Puterea care uneşte este mai mare decât cea care desparte. Cel întelept caută armonia în oameni. Puterea fiintelor vine dinăuntrul lor.
20. Gândul întelept, ieşit din lumina sufletului, trebuie urmat de vorbă şi faptă pentru ca el să se împlinească.
21. Urmati lumina sufletului din voi, iar dacă o dati şi altor oameni, ea nu se împutinează, ci străluceşte şi mai tare.
22. Mintea cea ascunsă (sinele de jos), mintea cea cu care eşti treaz (sinele de mijloc) şi mintea sufletului (sinele de sus), sunt tărâmurile în care omul trăieşte.
23. În ACUM se află toată puterea vietii. Puterea lui ACUM depinde de puterea conştiintei prezentului. Fiintele există cu adevărat doar într-un prezent continuu, care se schimbă clipă de clipă. Schimbând gândul ACUM se schimbă şi realitatea prezentului şi pasul următor către viitor.
24. Puterea omului vine întotdeauna dinăuntrul său şi tot ceea ce creează omul este rezultatul folosirii puterii sale lăuntrice.
25. Prin manifestarea atentiei (năzuintei) către trecut, trăim în trecut, pe când folosind-o spre viitor, trăim în viitor; dar când atentia are directia către prezent, numai atunci trăim cu adevărat realitatea.
26. Oamenii se deosebesc esential, prin puterea mintii fiecăruia dintre ei.
27. Frica paralizează puterea omului.
28.Vinovătia slăbeşte energia omului şi-i năruie viata.
29. Să nu cazi în patimi, să-ti înfrânezi pornirile cele care te ostoiesc de vlagă.
30. Dumnezeu creează cu întelepciune, din iubire. Iubirea, pasărea cu aripi de foc, este taina vietii.
31. A iubi, înseamnă a fi în Dumnezeu şi a fi fericit, căci iubirea este măsura fericirii şi intensitatea de a trăi.
32. Crescând în iubire, omul creşte în Dumnezeu.
33. A fi îndrăgostit, înseamnă a fi în Dumnezeu.
34. Începutul întelepciunii este iubirea de Dumnezeu, iar ruina întelepciunii este frica de Dumnezeu.
35. Iertarea îl vindecă în primul rând pe cel care iartă.
36. Urmele trecutului se manifestă în prezent datorită amestecului lor cu realitatea prezentului.
37. Puterea prezentului poate prevala asupra predestinării trecutului. Omul cu conştiinta prezentului slăbeşte sau şterge influenta trecutului, manifestată prin obiceiuri şi tipare create de minte şi mentinute în memorie.
38. Omul a fost creat pentru a cunoaşte lumina divină şi prin ea, el să se ridice la cerul de purpură al Lui Dumnezeu.
39. Schimbând gândul acum, se schimbă şi realitatea prezentului; omul unde gândeşte, acolo se pomeneşte.
40. Slăbind trăirea în prezent, se slăbeşte esenta fiintei, de aceea pentru a întări fiinta, este bine să trăim în prezent.
41. Să învătăm să deosebim adevărul de iluzie. Când omul nu mai face diferenta între propriul suflet şi ego-ul fals, atunci el îşi făureşte iluzii şi vise nedefinite, legate de cele văzute şi auzite.
42. Energia curge într-acolo unde o directionează atentia (năzuinta) care arată calea intentiei.
43. Lumea omului se creează din energia directionată. Puterea omului se manifestă într-acolo unde se îndreaptă năzuinta mintii.
44. La Focul Sacru se creează o realitate care trezeşte puterea mentalului colectiv al celor care privesc focul.
45. Înainte de a actiona, omul să se adune în sine, să-şi drămuiască puterea şi abia atunci să-şi îndrepte năzuinta către ceea ce vrea să realizeze. Şi astfel va fi ajutat de energiile corpului, ale mintii şi ale sufletului, puteri care se pot transforma una în alta.
46. Împlinirea este măsura adevărului, căci pomul după roade se cunoaşte şi omul după fapte.
47. Lumea este ceea ce cred mintile fiintelor că este. Gândurile fiintelor atrag realitatea pe care ele o trăiesc. Fiintele îşi pot schimba viata dacă îşi schimbă gândurile care sunt urmate de fapte.
48. Dacă opiniile şi credintele tale nu dau rezultate bune şi-i fac pe oamenii buni să sufere, renuntă la ele, căci ele sunt manifestări ale lipsei luminii din sufletul tău.
49. Faptele sunt măsura adevărului gândurilor tale.
50. Dumnezeu dă dreptul la viată.
51. Aşa ne spune Domnul Dumnezeu: Zeii sunt puterile care există în lume, orice întruchipare a lor nu poate tine loc acestor puteri. Dar dacă îti faci chip pictat sau cioplit, sau ceea ce crezi tu că este asemănare cu zeii-putere, tine minte că tu nu te închini la pictura sau chipul cioplit, sau la orice asemănare pe care o dai acelor puteri în mintea ta, ci venerezi puterile Mele arătate oamenilor.
52. Dumnezeu este Cel care vede prin lumina ochilor sufletului tău, căci Dumnezeu este în timp şi în afară de timp, El este în existentă şi în afara existentei.
53. Creând în iubire, omul creşte în Dumnezeu. Iubirea este măsura fericirii fiintelor.
54. Noi, oamenii, suntem alcătuiti în felul nostru din frumusete şi nesfârşire, iar natura întreagă este marea operă a Lui Dumnezeu.
55. Întunericul este lipsa luminii. Lumina urmează lumina, întunericul urmează întunericul. Lumina este ordine, întunericul este dezordine.
56. Tu, omule, eşti templul viu al Lui Dumnezeu. Iar când îti faci temple cu mâinile tale, ele sunt doar trepte ca tu să păşeşti către Dumnezeu şi să aduci iubirea ta ofrandă Lui Dumnezeu, cu mânile întinse spre focul sacru.
57. Omul există cu adevărat doar într-un prezent continuu, care se schimbă clipă de clipă. Prin conştiinta trăirii în prezent, se pot şterge tiparele curgerii vietii dintr-un trecut care predispune.
58. Experienta eternitătii depinde de intensitatea trăirii mentale, în clipa de acum se poate afla toată eternitatea lumii şi atunci timpul dispare.
59. Să nu pofteşti la bunul altuia sau să-ti însuşeşti orice bun dacă nu ti se cuvine.
60. Să vă creşteti copiii în legea strămoşească, că numai aşa neamul vostru va dăinui.
61. Iubirea zideşte şi întelepciunea înaltă.
62. Gândurile plăcerilor trăite orientează omul către făgaşul acelor trăiri.
63. Popoarele care-şi sacralizează istoria vor dăinui mult timp.
64. Pacea lumii este punerea împreună a păcii din mintile oamenilor.
65. Şi iertati, că aşa şi Tatăl Cel din ceruri vă va ierta vouă greşelile.
66. Averea cea mai de pret, omul o tine în inimă în legătura lui cu Dumnezeu, şi astfel nu i-o poate lua nimeni.
67. Robia mintii se naşte din necunoaştere. Năzuieşte la a şti şi cunoaşterea te va face liber.
68. Singurul lucru care-l poate salva cu adevărat pe om este iubirea. În iubire se află izvorul năzuintelor celor bune.
69. Să urmezi dreptatea şi să nu mărturiseşti strâmb împotriva nimănui.
70. Fii cumpătat în cele ce faci şi temeinic în lucrarea mâinilor tale.
71. Drumul suferintei nu este drumul iubirii. Pe treptele suferintei nu urci, ci cobori, căci treptele acestea nu formează scări înspre cer, ci spre adâncurile întunericului.
72. Să te înfrânezi să agoniseşti lucruri care nu-ti folosesc şi să dai lucrurile care îti prisosesc.
73. Atât lumina cât şi întunericul sunt eterne şi nemărginite în fiintarea lor. Doar lumina există cu adevărat, căci întunericul este lipsa luminii.
74. Ridicându-te mai presus de lumină şi de întuneric, aşa vei întelege, de pe acele înăltimi, de unde a luat fiintă chiar Domnul Dumnezeu.
75. Când omul are cunoaşterea de sine, atunci va putea să vadă lumina sufletului şi aşa se va mântui.
76. Împărătia Domnului este înlăuntrul vostru şi ea vi se face cunoscută atunci când omul se cunoaşte pe sine însuşi.
77. Dacă Dumnezeu ar fi avut ceva de ascuns fată de om, nu i-ar fi dat gândul de a cunoaşte.
78. Cunoaşterea, ca şi lumina, este de natură divină.
79. Tainele Domnului vor fi aflate doar de acei oameni care sunt vrednici de ele.
80. Temelia pe care s-a construit veşnicia, este iubirea. Din această esentă divină este creat şi omul.
81. Omul se împlineşte prin dragostea sa de Dumnezeu.
82. Ia seama că oricând vei fi la strâmtoare, să chemi numele tainic al Domnului care este ZAM. Dar numai cei care cu adevărat caută lumina vor putea avea marea putere dată de acest nume.
83. Să nu uitati vreodată de focul sacru dacic şi de sufletele străbunilor. Aşa inimile voastre nu vor fi cuprinse niciodată de lanturile robiei.
84. Să aprindeti focuri sacre pe oriunde veti fi şi aşa vă veti păstra sănătoşi şi însănătoşi, iar duhurile întunericului s-or duce de la voi.
85. La focul sacru se ard impuritătile care atârnă greu pe sufletul omului. Priviti flăcările şi gânditi-vă la tot ceea ce doriti să faceti pentru vietile voastre.
86. Uită-te la natură cum se reînnoieşte în fiecare an. Tot aşa să-ti înnoieşti şi tu mereu fiinta şi să te îmbraci cu un nou veşmânt de viată.
87. Vitalitatea este o realitate a gradului de conştientizare a existentei sufletului. Deşi vitalitatea este dată de suflet, ea se exprimă şi prin minte şi prin trup.
88. Cel ce-L slujeşte pe Domnul, ia din lumina Lui nesecată şi nemărginită şi astfel va fi puternic şi întelept.
89. Când lumina divină vă va merge direct în inimi, atunci rodul ei este umplerea cu duhul întelepciunii. Iar cine are duhul întelepciunii, are totul.
90. Aduceti copiii voştri la lumina focului sacru şi acolo să-şi tină ochii deschişi şi să-l privească. Şi aşa vor creşte să ajungă oameni întelepti.
91. Focul sacru este dat oamenilor ca mijloc de legătură cu zeii.
92. Aduceti-vă aminte mereu să vă bucurati la întâlnirile cu zeii şi aşa să ştiti că lumina există în inimile voastre.
93. Şi tineti minte că ceea ce spuneti în prezenta focului sacru dacic, Le spuneti zeilor, Lui Dumnezeu şi Doamnei Zâne.
94. Iubirea vindecă.
95. Întelepciunea este marea cale către Dumnezeu şi ea se înfiripă prin sperantă, iubire şi adevăr. Conştiinta iubirii este întelepciunea care-l apropie pe om de Dumnezeu.
96. Din lumina din noi, oamenii, ne modelăm lumea frumoasă care ne înconjoară.
97. Acceptând zeii şi zânele, nu facem altceva decât să-i descoperim în noi, în armoniile firii noastre.
98. Nu există legătură între zeitătile noastre şi idolatria. Noi nu ne închinăm la idoli, ci venerăm viata.
99. Cercetează universul, privind stelele.
100. Lumea care se vede şi cea care nu se vede este rezultatul intersectiei lumilor create de toate mintile fiintelor din acel spatiu.
101. Oricine poate să cadă în cursul vietii, dar cei întelepti se pot ridica iarăşi, prin puterea mintii lor.
102. Dacă tu poti crede, toate-i sunt cu putintă celui care crede.
103. Fiintele se deosebesc esential, prin puterea mintilor lor.
104. Cât priveşte îngrijirea de sine, a mintii şi a trupului, trebuie să o dăm în primul rând sufletului şi atunci şi capul şi restul trupului deopotrivă or s-o ducă bine.
105. Preotul aflat pe Calea Lui Zamolxe trebuie să cunoască tainele cerului şi ale pământului.
106. Fii responsabil de faptele tale.
107. Fă faptele bune cu discernământ şi vei rămâne în lumina spiritului.
108. Omul este propriul său stăpân.
109. Frumusetea vietii tale să ti se arate pe chip.
110. Zâmbetul pe buze să-ti vină din inimă.
111. Priveşte înainte, căci acolo îti este directia de mers.
112. Fii activ cu sufletul, cu mintea şi cu trupul. Aşa, fiinta îti va dăinui în bună stare.
113. Poartă cu tine spiritul copilăriei şi întreaga viată nu te vei simti bătrân. Bătrânetea înseamnă renuntarea la năzuintele vietii.
114. Noi, neamul dacilor, suntem fiii şi fiicele soarelui şi ai luminii.
115. Bărbatul luminează mintile prin ratiune, căci poate gândi profund şi vorbi mintii.
116. Fericirea se trăieşte pe calea vietii, nu la capătul drumului.
117. La fiecare şapte zile să te odihneşti după ce ai muncit în celelalte zile.
118. Cel putin o dată la şapte zile să aprinzi şi să priveşti focul sacru, care este legătura ta cu Domnul Dumnezeu.
119. Domnul este în voi, în primul rând. Pe acel Domn să-L treziti şi atunci rugăciunea vă este împlinită.
120. Doamne, Dumnezeule, adu-mi soarele Tău în inimă!
121. Nu întrebati la fiecare pas ce aveti de făcut, căci aşa veti face toată viata numai ce vă spun altii.
122. Speranta întinereşte.
123. Să nu glorificati suferinta sub nici o formă, căci suferinta omului este desprinderea sa de inima Lui Dumnezeu.
124. Traditiile străvechi ale înteleptilor titani, oamenii cei blajini din vechime, trebuie să le transmiteti urmaşilor.
125. Cerul ne face să căutăm, pământul să iubim, soarele să trăim, luna să visăm. Aşa, viata omului se împlineşte.
126. Omul echilibrat este parte din natură şi aşa va întelege cel mai bine ce sunt zeitătile, ca puteri ale naturii.
127. Învată să-L cunoşti pe Domnul Cel Preaînaltul.
128. Când vei cunoaşte zeii, atunci te vei trezi în plină conştiintă creatoare.
129. Aveti capacitatea de a fi partial zei, adică semizei, deoarece acolo unde există conştiintă se află şi identitatea acelei conştiinte.
130. Fiintele conştiente sunt conştiinta zeilor.
131. Cel care ridică sabia, de sabie va muri, şi cel care oferă sânge zeilor, de sânge va avea parte.
132. Zeii sunt intermediarii ofrandelor făcute de cei buni pentru mentinerea binetii între oameni.
133. Dumnezeu îl ajută pe cel îndrăznet în bine.
134. Urmează-ti perseverent idealul.
135. Chemati mereu la focul sacru reîntoarcerea, prin reîncarnarea marilor suflete încărcate de ordine, armonie, adevăr, dreptate şi iubire de oameni.
136. Religia noastră hrăneşte viata, că noi nu avem zei plăsmuiti, ci pe cei care au menire în trăirile noastre, în frătie cu natura.
137. Zideşte-te în credintă. Încrederea unui singur om mişcă muntii.
138. A trăi cu scop divin este singurul mod de a vietui cu adevărat, de a simti din plin că eşti viu.
139. Întunericul nu există decât atunci când lumina nu se arată. Să luati seama că întunericul sufletului nu va exista atunci când voi vă veti cunoaşte pe voi înşivă.
140. Să lăsati lumina divină să intre în voi şi să vă transforme viata, că viata fără lumină, credintă şi demnitate, nu merită trăită.
141. Treptat lumea va fi curătită şi însănătoşită cu Focul Viu, Focul Vietii, Focul Lui Zamolxe.
142. Nu uitati că natura, cu toti zeii şi zânele ei, este sacră, îngrijind-o vă îngrijiti de voi.
143. Botezul oamenilor se face cu apă vie, foc sacru şi Duhul Întelepciunii care este Duhul Lui Dumnezeu.
144. Marile taine ale vietii vor fi aflate doar de către cei vrednici de ele.
145. Tine-ti visele vii, că aşa se vor împlini. Optimismul atrage fapta împlinită. Fapta bună face viata omului bună.
146. Credeti în puterea invocatiei. Deşi invocatia este adresată zeilor, scopul ei este de a armoniza sufletul, mintea şi trupul celui care o face şi prin aceasta de a-l însănătoşi şi a-l tine sănătos pe acel om.
147. Sunteti legati cu lumea întreagă. Sporiti-vă puterile cu puterile lumii.
148. Armonia naturii şi întelepciunea omului, merg mână în mână.
149. Cel mântuit este ca cel care se naşte din nou în spirit, deşi trupul în care se găseşte sufletul lui îi este acelaşi.
150. Iubirea te poate salva de căderile cele mai grele.
151. Cei care aduc pe oameni la întelepciune, sunt purtătorii luminii Lui Dumnezeu.
152. Duhul Lui Dumnezeu este Duhul Întelepciunii care este mai înalt decât Duhul Sfânt. Cine are Duhul Întelepciunii, are şi Duhul Sfânt.
153. Nu faceti sacrificii sângeroase, nu oferiti nimic zeilor, că zeii nu au nevoie de ofrandele voastre, ci doar de credinta voastră în bine.
154. Mintea bună coboară în inima cea luminată.
155. Rugăciunea Mintii în inimă, conduce omul la renaşterea în spirit, la transformare interioară şi la devenirea omului întru fiintă conştientă de propria-i existentă.
156. Veti păstra vatra nemuririi dacilor arieni mereu aprinsă, supraveghind aprinderea focurilor sacre la altarele zeilor.
157. Primul pas către întelepciune este să poti simti liniştea, apoi înveti să asculti şi să tii minte lucrurile, iar pe cele bune să le foloseşti. Numai după ce le ai pe acestea poti da din întelepciunea ta şi altora.
158. Nu-i copia pe altii, găseşte-ti propria ta cale pe care să mergi plin de încredere, întru împlinirea vietii.
159. De-a pururea să tineti minte că noi, dacii, suntem Poporul Lui Dumnezeu.
160. Durerea apare ca să te trezească la viată, să devii mai conştient de calea pe care să o urmezi. Acceptă această trezire şi vei rămâne treaz.
161. Învată să trăieşti natura ta interioară şi din linişte îti va izvorî bucuria fără un motiv anume.
162. Dacă vei urma multimea, ajungi pierdut în multime. Adevărurile se relevă doar anumitor suflete.
163. Doar Dumnezeu este adevărata realitate. Scânteia din sufletul nostru face parte din Dumnezeu.
164. Focul sacru vine de la zei, îngerii veghetori au dat focul sacru oamenilor şi datoria oamenilor este să-l mentină întru tinerea vietii în armonie.
165. În prezenta focului sacru, oamenii se schimbă în bine. La focul sacru sufletele sunt purificate şi umplute treptat de un duh al întelepciunii.
166. Întelepciunea neamului este zidită în vorbele de duh ale poporului.
167. Învată din greşelile altora ca să nu ti se întâmple şi tie la fel.
168. Caută-i pe întelepti şi vei învăta de la ei cum să fii întelept.
169. Cei întelepti aleg simplitatea vietii.
170. Să păstrati cultul strămoşilor, să respingeti cultul mortilor.
171. Când faci bine la altii, e mai bine ca de asta să nu ştie nimeni, ci doar Domnul. Mila fată de altii este mâna de ajutor pe care ti-o întinzi singur, pentru când vei avea vreodată nevoie. Dar ia seama să nu dai ceva bun celui rău, căci răsplata lui pentru tine va veni din răutatea lui.
172. Pomana este bună, dar jertfa este rea.
173. Atât cele bune, cât şi cele rele ale fiintei noastre întregi, se revarsă din suflet.
174. Femeile cele bune sunt cele care te fac să uiti de orice fel de suferintă. 175. Cine vrea să fie iubit, să iubească, cine vrea să primească, să dăruiască. Aceasta este legea vietii frumoase.
176. Dacă vei părăsi iubirea, vei uita şi de scopul pentru care trăieşti.
177. Când omul iese din legea divină, umblă rătăcit în întunericul pe care-l întretine cu faptele întunericului.
178. Idolii tăi, precum icoane şi statui, sunt faceri de mâini omeneşti şi puterea lor vine din credinta ta în ei. Focul sacru este viu şi curătă sufletul, pe când idolii doar încântă privirea.
179. Prin orice poate omul cădea în viată, numai prin iubire nu.
180. Pe tatăl şi pe mama ta să îi cinsteşti, dacă ei urmează lumina Lui Dumnezeu, iar dacă ei se află cu mintea în întuneric, să fugi de ei. Aşa îti va fi bine şi multi ani vei trăi.
181. Ia seama că lucrurile lumii vin şi pleacă, trăinicia există doar în sufletele oamenilor.
182. Cunoaşte-ti şi construieşte-ti arborele genealogic, pentru ca sufletul să nu-ti rătăcească prin familii străine.
183. O iubire nerealizată este ca pierderea fiintei proprii. Este ca şi cum L-ai văzut odată pe Dumnezeu şi apoi ti
s-au închis toate căile ca să-L poti zări iarăşi.
184. Să nu ucizi pe nedrept.
185. Află omul întelept după viata pe care o duce. Multi pot părea întelepti după vorbe, dar proba întelepciunii este viata trăită cu întelepciune.
186. Mergi la omul întelept şi ia sfat bun pentru viata ta. Cel întelept va cunoaşte tulburarea din inima ta.
187. Să aduci lumina divină în tine şi aşa vei găsi răspunsuri la problemele tale.
188. Legile Lui Zamolxe se nasc şi renasc din ele însele, pentru că sunt legile vietii.
189. Să luati bine aminte că Legea Domnului este viata, nu Scriptura, care oricât ar fi ea de bună, nu poate să fie mai presus de cuvântul viu. Viata în lumină este cuvântul viu al Domnului.
190. Ia seamă să asculti de bătrânii întelepti. Domnul îi răsplăteşte cu lumină şi ei strălucesc puternic înainte de a părăsi viata pământească.
191. Pe toate câte cereti rugându-vă, să credeti că le-ati şi primit şi le veti avea.
192. În fata Lui Dumnezeu toti oamenii sunt egali. Doar felul lor de a-L întelege pe Dumnezeu îi desparte.
193. Păstrează-ti dreptul de a alege şi fii liber.
194. Nu-ti da pământul strămoşesc străinilor, că vei ajunge străin în glia străbună. Tu, omul Lui Zamolxe, să fii legătura între Cerul Lui Dumnezeu şi Mama pământ.
195. Iubirea să-ti fie temelia pe care să-ti trăieşti viata care să urmeze calea inimii şi să asculte de vocea ratiunii.
196. Femeia dă iubire inimii, căci poate intui adânc şi vorbi sufletului.
197. Virtutea înseamnă putere.
198. Priveşte adânc înăuntrul fiintei tale şi acolo vei descoperi zeii şi tainele lumii. Iar când priveşti lumea stelelor te vei găsi pe tine.
199. Hărnicia îti va face viată îmbelşugată şi te vei bucura de rodul bratelor şi mintii tale întru trezirea sufletului din tine.
200. Ascultă ce-ti spune natura, urmează calea armoniei naturii.
201. Bucuria simturilor este dată de la Dumnezeu pentru oameni. În trezirea simturilor Îl întâlnim pe Domnul.
202. Renuntă la tot ce nu-ti aduce pace şi multumire în viata. Calea suferintei nu duce la Dumnezeu.
203. Armonizează-ti mintea şi apoi poti pătrunde şi în tainele inimii.
204. Marile taine se găsesc în sufletul tău şi le vei afla atunci când sufletul ti se va trezi.
205. Viata omului este ca o grădină, dacă o îngrijeşte este frumoasă ca florile din ea şi grădina dă rod, iar dacă nu este îngrijită, cade în paragină.
206. Spune-ti EU SUNT în prezenta focului viu şi aşa poti intra pe poarta fiintării, a cunoaşterii de sine.
207. Dimineata când te trezeşti, să simti lumina Lui Dumnezeu cum intră în inima ta. Şi ziua îti va fi plină de bucurii şi vei fi multumit de ceea ce vei face.
208. Calea zeilor e uşoară pentru că este calea inimii. Păşeşte cu încredere pe ea şi te va duce la armoniile cerului de purpură.
209. Să te fereşti de cearta şi de gâlcevile oamenilor.
210. Răutatea oamenilor nu te va atinge dacă nu laşi să-ti intre în minte gândurile lor negre.
211. Fii neclintit ca stânca atunci când întunericul altor oameni te împresoară şi nu te lăsa ademenit de ei.
212. Multe ne sunt date fără efort în lume, soarele aduce căldură, ploaia aduce rod, păsările cânta. Oare ce motiv avem să nu fim fericiti în viata dată nouă de către Dumnezeu?
213.Lucrul mâinilor tale să-ti fie temeinic, ori că faci pentru tine sau pentru oricine altcineva.
214. Ascute-ti simturile şi aşa vei simti că trăieşti în lume.
215. Când omul îşi trezeşte memoria ancestrală, dobândeşte mari puteri.
216. Frumusetea trupului este felul în care Dumnezeu ne arată bucuria de a trăi în trup. Frumusetea mintii omului este felul în care Domnul ne arată bucuria mintii în armonie. Iar frumusetea sufletului ne arată bucuria Lui Dumnezeu.


(Extrase din CARTEA LUI ZAMOLXE sau ÎNłELEAPTA SCRIPTURĂ sau NOUL TESTAMENT AL DACILOR)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.