Marea Invocatie a Lordului Maitreya


Fie ca din punctul de Lumină din cugetul lui Dumnezeu Să se reverse Lumina în mintea oamenilor. Fie ca Lumina să se reverse pe Pământ. Fie ca din punctul de Iubire din inima lui Dumnezeu Să se reverse Iubirea în inimile oamenilor. Fie să se întoarcă Christos pe Pământ. Fie ca din centrul unde Vointa lui Dumnezeu e cunoscută Scopul să îndrume vointa mică a oamenilor – Scopul pe care Maestrii îl cunosc si îl servesc. Fie ca din centrul pe care-l numim specia umană Planul Iubirii si al Luminii să se împlinească Si să închidă usa locului unde sălăsluieste răul. Fie ca Lumina si Iubirea si Puterea să reinstaureze planul pe Pământ. (Trimisa de Lord Maitreya prin Djwhal Khul in cartile lui Alice Bailey)

.

Cuvintele "Evangheliei copte a lui Toma: afirmă:"Iisus a spus: dacă vă vor spune vouă: De unde veniți?, spuneți-le: Noi am venit din lumină, din locul în care Lumina s-a născut prin sine însăși... de vă vor spune vouă: Ce sunteți voi?, ziceți: Noi suntem Fiii Săi , și suntem aleșii Tatălui celui viu. de vă vor spune vouă: care este semnul Tatălui vostru?, spuneți-le: este o mișcare și un repaus" (Cheile lui Enoh).

joi, 21 noiembrie 2013

Meridianele

Meridianul Plămân (3-5)


Localizare: meridianul începe în umăr şi se extinde în jos pe mână
Blocajele pe meridian sunt legate de:
 • probleme la gât, faringe şi laringe
 • tuse, lipsă de aer, respiraţie dificilă inclusiv bronşite, astm şi emfizem
 • diafragmă contractată şi piept constrictiv
 • dureri de umăr, cot şi încheietura mâinii
 • diaree, constipaţie, colici 
 •  
  Meridianul Plamanilor: - datorita functiei de respiratie, conform traditiei chineze plamanii sunt considerati ministrii care guverneaza energia in interior si pielea la exterior. Organul senzorial aferent este nasul. Se leaga de meridianul intestin gros si are legaturi cu meridianul inimii, al splinei, cu Trei Focare.
  Meridianul plamanilor porneste din zona mijlocie a meridianului Trei Focare, coboara spre intestinul gros unde il inconjoara, urca inapoi spre inima si printr-o bifurcatie traverseaza plamanii – pe care-i deserveste – pentru a reconverge de-a lungul bronchiilor, urca in dreptul traheei pana la laringe, de unde se bifurca din nou inspre umeri, iese pe sub clavicule, urca de-a lungul bratului si antebratului prin dreptul meridianelor inimii si al pericardului, se indreapta spre police iar o derivatie spre degetul aratator si se uneste in capatul degetului cu meridianul intestinului gros.
  Manifestari de meridian: frisoane si febra, dereglarea transpiratiei – exces sau deloc -, nas infundat si cefalee, dureri la incheieturi, senzatia de maini si antebrate  reci si dureroase.
  Manifestari de organ: bombarea toracelui, dureri subclaviculare, tuse, expectoratii, astm, hemoptizie, gat uscat si umflat, schimbarea culorii urinei, diaree.
  Recomandari de interventie: afectiuni ale toracelui, gatului, traheelor, nasului, plamanilor.
   Meridianul Plaman
  - protejeaza corpul impotriva frigului si impiedica aparitia racelii
  - regleaza porii pielii, acestia modificandu-se in acord cu variatiile termice din atmosfera
  - permite asimilarea energiei subtile prin intermediul structurii eterice asociate plamanului
  - acest meridian este in legatura subtila cu meridianul Intestin Gros
  - se vor face interventii asupra acestui meridian, in cazurile unor afectiuni ale plamanilor, gatului, membrelor superioare • Meridianul Intestin Gros (5-7)


  Localizare: meridianul începe din degetul arătător şi se extinde în susul mâinii, peste umăr şi înapoi spre faţă
  Blocajele pe meridian sunt legate de:
 • dureri intestinale, zgomote, umflături, IBS
 • constipare
 • probleme de dinţi, nas şi sinusuri
 • probleme de gât şi umeri
 • dureri şi slăbiciune în mâini
 • Meridianul Intestin Gros: - acesta evacueaza reziduurile alimentare si toxinele rezultate in tractul digestiv. Reguleaza gestiunea apei in corp.
  Porneste de la degetul aratator, coboara printre primele doua metacarpiene, urmeaza marginea din fata a antebratului, pe brat si peste umar pana la vertebra a-7-a, revine sprefosa claviculara unde patrunde in torace prin plaman si diafragm pana la intestinul gros de care apartine. De la clavicula se desprinde ramura faciala care urca pe gat pana la buza superioara, unde se incruciseaza cu simetricul sau si se termina in unghiul inferior al aripii nasului; acolo se uneste cu meridianul stomacului.
  In interior este legat direct de meridianul plamanului, cu care este pereche.
  Manifestari de meridian: slabiciune cand se strang pumnii, febra, odontalgie, epistatix, sete nepotolita, umflarea si durerea gatului, conjunctivite acute, dureri de ochi, cefalee, dureri de brat, degetul aratator teapan, senzatie de frig.
  Manifestari de organ: durere in regiunea buricului cu iradieri in abdomen, borborisme, diaree sau constipatie, dizenterie.
  Recomandari de interventie: dureri de cap, fata, gat, ochi, nas, gura, dinti, dureri de intestine, intoxicatii.
   Meridianul Intestin Gros
  - favorizeaza extragerea apei din reziduurile solide rezultate in urma digestiei si apoi coordoneaza procesul de eliminare al acestora, fiind responsabil cu detoxifierea organismului, eliminand rezidurile in intestin
  - se intervine asupra acestui meridian in special in cazurile se imbolnavire a zonelor pe care le strabate
  - meridianul Intestin Gros se afla in legatura subtila cu Meridianul Stomac
   

  Meridianul Stomac (7-9)


  Localizare: meridianul începe sub ochi şi coboară în jos pe faţă spre colţul gurii, se curbează pe falcă, urcă înapoi pe cap pe lângă frunte apoi coboară pe gât şi în continuare toată lungimea corpului până la al doilea deget de la picior.
  Blocajele pe meridian sunt legate de:
 • dureri de cap, sinusuri şi maxilar
 • gât rigid şi umflat
 • probleme de stomac, probleme digestive şi gastrointestinale cum sunt gastrita, dureri la înfometare, ulcer, hernie
 • dureri de pelvis şi de coapse
 • probleme la genunchi şi la fluierul piciorului
 • Meridianul Stomacului: - face pereche cu meridianul Splina-Pancreas, intrucat splina si stomacul sunt depozitul energiilor alimentare.
  Porneste in gropita de la baza nasului, urca la radacina nasului si intalneste meridianul vezicii urinare, vireaza si coboara langa nas, strapunge buza si patrunde in gingia superioara. Inconjoara buzele si se intalneste cu perechea sa simetrica la barbie, de unde pe la curbura mandibulei urca si intalneste meridianul veziculei biliare, urca la tampla, coteste spre partea superioara a fruntii la limita parului pentru a patrunde in frunte. Ramura descendenta se desprinde la mandibula si coboara pe gat la clavicula, patrunde in torace inspre stomac, traverseaza diafragma pentru a se uni cu meridianul splinei. De la clavicula se desprinde ramura exterioara ce trece prin mamelon, coteste mai aproape spre axa abdomenului, coboara pe langa ombilic pana in zona inghinala. De acolo segmentul coboara la genunchi, sub rotula se bifurca, apoi ramurile coboara pe marginea anterioara externa a tibiei si merg pana la degetele 2 si 3 de la picior. Pe laba piciorului mai deriva o ramura care duce la degetul mare si se uneste cu meridianul splinei.

  Manifestari de meridian: febra excesiva, agitatie, delir si obsesii, fata rosie, paralizie faciala, buze crapate, dureri de cap, dureri de abdomen, inrosire si umflare a picioarelor, picioare reci, dureri de-a lungul meridianului.
  Manifestari de organ: distensie abdominala, dureri gastrice, hiperaciditate, edeme, manie, comportament alimentar deviant – bulimie, anorexie -,  coloratia urinei in galben-intens.
  Recomandari de interventie: afectiuni la cap, nas, gat, dinti, disfunctii ale tractului gastro-intestinal, afectiuni acute febrile si boli mintale.
   Meridianul Stomac
  - coordoneaza procesul de digestie a alimentelor; este simbolic numit si “oceanul hranitor”
  - lucram asupra acestui meridian in boli ale stomacului, fetei, gatului, toracelui, articulatiilor genunchiului
  - acest meridian se afla intr-o stransa legatura subtila cu Meridianul Intestin Gros, Meridianul Splina, Meridianul Vezica Urinara, si Meridianul Vezica Biliara
  Datorita acestor legaturi subtile, orice dezechilibru la nivelul acestui meridian va afecta celelalte meridiane si structuri ale fiintei
   

  Meridianul Splină (9-11)


  Meridianul splină este privit ca un punct important de conectare a tuturor celorlalte meridiane între ele.
  Localizare: meridianul începe în degerul mare de la picior, urcă pe corp în zigzag pe ambele părţi ale corpului şi se termină pe laterala corpului sub mână.
  Blocajele pe meridian sunt legate de:
 • congestii limfatice
 • ameţeli şi pierderea apetitului
 • dureri abdominale şi distensie
 • probleme la pelvis şi dezechilibre femeieşti
 • oboseala mâinilor şi a picioarelor, dureri de genunchi şi de coapse
 • Meridianul Splina-Pancreas: - este meridianul care constituie rezerva de lucru a energiilor vitale Qi, dar si confera imboldul la initiativa, “centrul care furnizeaza idei”. Exercita functia de ridicare a energiei si de a oferi o rezerva energetica de interventie, astfel ca este in legatura directa cu meridianele stomac,   inima si prin derivatii de legatura cu meridianele plaman, intestin subtire, intestin gros.
  Pleaca de la degetul mare de la picior, traverseaza maleola interioara, urca pe partea interioara a piciorului, se incruciseaza cu meridianul ficatului, urca peste genunchi si in fata pe coapsa intra in abdomen pana la splina unde se leaga de meridianul stomacului. Strapunge diafragmul, urca pe langa esofag pana la baza limbii si sub aceasta. Ramura colaterala care face jonctiunea cu meridianul stomacului se leaga apoi si de meridianul inimii. Ramura exterioara urca din pliul inghinal pe abdomen, descrie meandre in zig-zag, urca pana sub clavicula, coteste in unghi ascutit si ajunge sub axila.
  Manifestari de meridian: rigiditatea dureroasa a limbii, durere de mandibula, amortirea fetei, senzatia de greutate a capului si a corpului, astenia membrelor, picioare umflate.
  Manifestari de organ: durere gastralgica, lipsa poftei de mancare, indigestie, borborisme, voma, diaree, icter, distenie abdominala.
  Recomandari de interventie: maladiile regiunii ombilicale, zona abdominala superioara, maladii intestinale, boli urogenitale.
   Meridianul Splina
  -Pancreas – acest meridian controleaza imunitatea organismului, producerea de leucocite si de anticorpi
  - coordoneaza activitatea pancreasului ( secretia de enzime pancreatice si a insulinei)
  - transporta energia provenita din alimentele digerate la nivelul zonei plamanilor; la acest nivel “prana” (energia) se combina cu energia subtila provenita din hrana ingerata, pentru a hrani astfel intreg organismul
  - este recomandat a se lucra asupra acestui meridian in special in cazurile de scadere a imunitatii, de devitalizare, in cazul tulburarilor la nivelul stomacului, limbii si zonelor genitale.
  - acest meridian se afla in legatura subtila cu Meridianul Stomacului si meridianul Inima
   
 • Meridianul Inimă (11-13)


  Localizare: meridianul începe sub braţ şi se extinde în jos pe mână prin cot şi încheietura mâinii, terminându-se pe degetul mic.
  Blocajele pe meridian sunt legate de:
 • dureri de cap şi faciale
 • gură uscată şi ameţeli
 • palpitaţii la inimă şi dureri în piept
 • dureri de mâini, înţepături şi amorţeli
 • încheietura mâinii slăbită, sindromul de tunel carpian
 • durere de spate în dreptul pieptului
 • glezne umflate şi varice
 • Meridianul inimii sau Cord - este de importanta vitala, pentru ca buna sa functionare determina functia celorlalte meridiane. Porneste profund in inima, traveseaza plamanii, iese la suprafata pe la scobitura axilara, urca pe latura interior-posterioara a bratului pana la plica cotului peste osul pisiform, in dosul meridianelor plaman si pericard, apoi in lung pe interiorul antebratului. Traverseaza palma apoi merge la unghia degetului mic de la mana, unde se uneste cu meridianul intestinului subtire. O ramura profunda pleaca din inima, urca pe gat sub barbie, ocoleste gura si urca sub obraz pana la globul ocular.
  Inima este legata direct cu meridianul intestinului subtire si are relatie directa cu meridianele plamanului si ale rinichilor, prin meridianele extraordinare profunde.
  Manifestari de meridian: uscaciune in gura si in gat, sete acuta, febra, dureri de ochi, dureri “surde” de cap, dureri de spate, palme fierbinti si dureroase, dureri de-a lungul meridianului si de umeri, durere pe marginea interna a antebratului, picioare reci.
  Manifestari de organ: dureri de inima, dureri si junghiuri in piept – anghina – si in hipocondru, sincope si aritmie cardiaca, agitatie, ameteli, dispnee – lipsa de aer si respiratie neregulata-, insomnie, tulburari mentale.
  Recomandari de interventie: afectiuni ale toracelui, ale inimii, tulburari mentale.
    Meridianul Inima - mai este numit si “radacina vietii” si controleaza activitatea inimii si din punct de vedere subtil stabilitatea emotionala
  - se lucreaza pe acest meridian in special in cazurile de suferinta cardiaca, tulburari psiho-emotionale ( depresii, insomnii, etc )
  - acest meridian se afla in legatura subtila cu Meridianul intestin Subtire

  Meridianul Intestin Subţire(13-15)


  Localizare: meridianul începe pe partea laterală a degetului mic şi urcă pe muchia exterioară a mâinii, a antebraţului şi a cotului, apoi prin spatele braţului, a încheieturii umărului traversând omoplatul. De aici traversează trapezul superior şi se învârte din spatele gâtului către obraz, terminându-se în faţa urechii.
  Blocajele pe meridian sunt legate de:
 • probleme la ureche, acufene
 • durerea articulaţiei temporomandibulare
 • dificultăţi digestive (probleme de absorbţie a nutrienţilor, boala lui Crohn, diaree)
 • dureri abdominale şi balonare
 • Meridianul Intestinului Subtire: - are rolul principal de a extrage energia “imediata” din alimente – adica absortia de hidrocarburi. In plus, ii revine rolul de sifon de “preaplin”, asemanator unui lac de acumulare ce regleaza cursul unui rau.
  Porneste de la degetul mic al mainii, coboara pe cantul mainii iar la incheietura trece pe partea externa a antebratului, de unde ajunge pe partea posterioara a bratului pana la umar, ocoleste omoplatul pana la Vasul Guvernor, in fine revine la fosa subclaviculara. De acolo patrunde in torace si intalneste inima, trece de esofag si de stomac pana intra in intestinul subtire, de care apartine. La clavicula, ramura sa de suprafata urca pe partea laterala a gatului si obrazului – cu o deviatie de la mandibula spre baza nasului – pana la unghiul extern al ochiului, de unde vireaza spre fosa exterioara a urechii. O alta ramura colaterala se uneste cu meridianul vezicii in zona cervicala.

  Este legat direct cu meridianul inimii si cu meridianul stomacului.
  Manifestari de meridian: surditate sau vajait in urechi, ulceratii in gura si pe limba, sete puternica, dureri de gat si de obraz, intepenirea gatului sau a cefei, dureri de piept, palme fierbinti, comportament plangaret.
  Manifestari de organ: dureri abdominale acute, dureri si tensiune in partea inferioara a trunchiului, diaree, constipatie, dureri lombare.
  Recomandari de interventie: afectiuni ale capului, gatului, ochilor, urechilor, febra, boli mentale, colici abdominale.
    Meridianul Intestin Subtire - guverneaza procesele de asimilare a nutrientilor din hrana, precum si absortia apei in organism
  - controleaza starea de functionare a articulatiilor umerilor si omoplatilor
  - se opereaza energetic asupra acestui meridian cand exista suferinte ale zonelor pa care acesta le traverseaza si in cazul tulburarilor metabolice
  - acest meridian se afla in legatura subtila cu Meridianul Stomac, cu Meridianul Inima, si cu Meridianul Vezica Urinara

  Meridianul Vezică Urinară (15-17)


  Localizare: meridianul porneşte de la ochi, urcă pe cap şi coboară pe spate până la picioare, urcă din nou pe corp după care coboară încă o dată şi se tremină în degetul mic de la picior.
  Blocajele pe meridian sunt legate de:
 • incontinenţă şi urinare dureroasă
 • infecţii la rinichi şi la vezică, vezică care picură
 • dureri şi rigiditate la coloană şi în zona lombară
 • durere la şold, genunchi, picior şi talpă
Puncte corespunzătoare organelor:
 • 13 – plămân
 • 14 – pericard
 • 15 – inimă
 • 16 – vas guvernator (DU)
 • 18 – ficat
 • 19 – vezică biliară
 • 20 – splină
 • 21 – stomac
 • 22 – triplu arzător
 • 23 – rinichi
 • 25 – intestinul gros
 • 27 – intestinul subțire
 • 28 – vezică
 •  
  Meridianul Vezica Urinara: reprezinta un organ secundar care inmagazineaza produsele de excretie ale rinichilor si efectueaza faza terminala a transformarii energiei chimice din respiratie si alimentatie.
  Porneste de la unghiul intern al ochiului, urca pe frunte spre crestetul capului si se intalneste cu simetricul sau. O ramura derivata pleaca din ceafa si se termina la tample. Traiectul principal face o bucla prin creier, coboara pe ceafa, se bifurca si coboara de-a lungul coloanei vertebrale pe cate doua trasee invecinate pana in zona lombara. De-acolo intra in trunchi si prin rinichi se leaga de vezica urinara – organul “titular”. Ramurile exterioare coboara peste fese si se reunesc in plica genunchiului, coboara de-a lungul gambei, vireaza in exterior pe langa fuiorul piciorului si se termina la degetul mic al piciorului; acolo se leaga de meridianul sau pereche, cel al rinichilor.
  Are relatie directa cu rinichii, cu inima si cu creierul.
  Manifestari de meridian: dureri de ochi, febra, obstructii nazale, cefalee si rigiditatea cefei, frisoane pe spate, lumbago, afecte plangarete, disfunctii de gandire pana la dementa.
  Manifestari de organ: dureri si distensii ale bazinului, enurezis, disurie, dureri de coapsa.
  Recomandari de interventie: afectiuni preombilicale, dureri de abdomen, boli urogenitale.
   Meridianul Vezica Urinara
  - guverneaza din punct de vedere energetic zona spatelui, a gatului, a feselor, a coapselor( posterior), gambele si partea exterioara a labelor picioarelor
  -  este responsabil cu procesul de acumulare a urinei, precum si cu cel de eliminare al acesteia
  - ajuta procesul de eliminare a tensiunilor fizice si emotionale
  - se lucreaza asupra acestui meridian, in cazurile de suferinta ale zonelor pe care le strabate, in retentia hidrica, si in cazuri de boli ale SNC

  Meridianul Rinichi(17-19)

  Localizare: meridianul începe în talpa piciorului şi înconjoară glezna după care urcă prin interiorul genunchiului, apoi prin zona sacrală şi lombară a coloanei spre vezică apoi spre rinichi unde se conectează cu energia care circulă prin trunchi
  Blocajele pe meridian sunt legate de:
 • dezechilibru de fluide
 • dureri de rinichi, şale şi şold
 • incontinenţă
 • dureri şi disconfort la genunchi şi glezne
 • probleme de stabilitate şi de flexibilitate
 • dureri la talpa piciorului
 • hemoroizi, hernii, dureri la osul sacru
 •  
  Meridianul Rinichilor: - dupa traditia chineza rinichii contin puterea, forta, esenta corpului. Acestia filtreaza “la greu” cateva sute de litri de sange pe zi iar cand cedeaza, organismul isi pierde vigoarea.
  Meridianul pleaca de sub degetul mic de la picior, izvoraste in talpa piciorului oblic spre maleola interna, descrie o bucla interior pe calcai, urca pe partea interioara a piciorului si coapsei, patrunde in abdomen si urca de-a lungul coloanei vertebrale pana la organele proprii – rinichii, cu o deviatie si spre vezica urinara. Trece prin diafragm si ficat, apoi prin plamani si pana la baza limbii. Ramura deviata prin vezica reiese la suprafata pe laterala pubisului, urca pe abdomen pe langa buric si ajunge la marginea inferioara a claviculei.
  Meridianul rinichi este legat direct cu meridianul vezicii urinare – fiind pereche. Are legaturi interne cu meridianele ficatului, plamanului si inimii.
  Manifestari de meridian: racirea picioarelor, sete continua, dureri la baza gatului, ameteli, edem facial, fata cenusie, tulburari de vedere, respiratii scurte si aspre, aversiune fata de frig, dureri de picioare.
  Manifestari de organ: dureri de spate, lumbago, greata si voma, diaree cronica, defecatie dificila, digestie deficitara si apetit scazut, impotenta, oboseala generala, somnolenta, agitatie, slabiciune, bradicardie.
  Recomandari de interventie: afectiuni ale regiunii abdominale si lombare, afectiuni ale aparatului urogenital, scaderea potentei sau frigiditate, afectiuni ale gatului, boli mentale.
   Meridianul Rinichi
  - este meridianul la nivelul caruia se se depoziteaza surplusul de energie din corp; acest surplus va fi distribuit in organism in mod corespunzator, in functie de necesitati
  - controleaza starea de vitalitate in general si in special vitalitatea sexuala si functia de reproducere; regleaza ciclul menstrual la femei
  - guverneaza simtul auzului, urechile, oasele, precum si sensibilitatea la frig
  - intervine asupra acestui meridian in special in cazul bolilor pulmonare, renale, in lumbago, constipatie, diaree, depresie, insomnie
  - acest meridian este in stransa legatura cu Meridianul Plaman, cu Meriadianul Inima, cu Meridianul Vezica Urinara, cu

  Meridianul Pericard(19-21)


  Acest meridian se mai numeşte şi meridianul sexului sau al circulaţiei.
  Localizare: meridianul începe din partea laterală a pieptului, urcă spre mână apoi coboară pe faţa interioară a mâinii până la mijlocul palmei şi se termină la vârful degetului mijlociu.
  Blocajele pe meridian sunt legate de:
 • probleme hormonale
 • depresii, schimbări de dispoziţie
 • memorie slabă, concentrare slabă
 • probleme la ochi
 • palme umede, bufeuri
 • circulaţie slabă, aterioscleroză
 • tahicardie, infarct
 • subsuori umflate şi dureroase
 • tulburări de foame, de sete şi de somn
 • Meridianul Vase-Sex  sau Pericard: - protejeaza si ajuta inima, este considerat “stapanul inimii” pentru ca ii furnizeaza placeri si siguranta. Coordoneaza circulatia sanguina si raspunde de functionarea aparatului genital masculin si feminin.
  Porneste profund in cavitatea toracica, intra in pericard, de unde se ramifica in partea interioara spre legaturile cu meridianul trei focare si penetreaza diafragma. Ramura exterioara iese pe piept langa mamelon la al patrulea spatiu intercostal, vireaza spre umar, urca pe partea interioara a bratului si merge pana la degetul mijlociu al mainii. De la mijlocul palmei o derivatie trece lateral in lungul inelarului si se uneste cu meridianul Trei Focare.

  Manifestari de meridian: spasme ale mainilor si ale picioarelor, contractie la cot, brat sau pumn, fata rosie, ochi injectati, palme fierbinti, afazie si manii.
  Manifestari de organ: anghina pectorala, dureri precordiale, palpitatii, agitatie, vertij sau delir, plenitudine, variatii de tensiune arteriala.
  Recomandari de interventie: disfunctii cardiovasculare, afectiuni ale pieptului, ale inimii, ale limbii,precum si bolile mentale.
    Meridianul Pericard - mai este numit si  Stapanul Inimii sau Vase-Sex; controleaza activitatea inimii si circulatia sanguina
  - este in legatura cu stransa cu Meridianul Rinichi si controleaza functia sexuala
  - mai este in legatura cu Meridianul Trei Focare

  Meridianul Triplu Încălzitor(21-23)


  Localizare: meridianul începe în vârful degetului inelar, traversează prin spatele mâinii peste cot, umăr şi trapezul superior unde se roteşte prin spatele gâtului, în jurul urechii şi se opreşte la marginea sprâncenii.
  Blocajele pe meridian corespund cu:
 • senzaţie de frig
 • infecţii ale urechii, amigdalită, dureri în gât, glande umflate
 • probleme la ochi, cataractă
 • mâini şi picioare reci, transpiraţie excesivă
 • lipsă de energie, sindrom de oboseală cronică
 • tulburări ale ciclului menstrual
 • păr subţiat, piele uscată
 • Meridianul Trei Focare: - are menirea de transport al energiilor, este al doilea meridian yang corespunzator elementului Foc si nu are organ corespunzator, dar are trei functii:
 • Cardio-respiratorie
 • Hepato-digestiva
 • Genito-urinara
Porneste de la coltul extern al unghiei degetului inelar, coboara pe dosul mainii si pe partea exterioara a antebratului, apoi pe brat pana la umar, unde se incruciseaza cu meridianul veziculei biliare apoi intra prin fosa claviculara in cavitatea toracica unde se uneste cu pericardul; de acolo traverseaza diafragma in abdomen si leaga cele “trei focare”. Ramura exterioara deriva de la cavitatea supraclaviculara spre ceafa, pe dupa ureche, coboara pe obraz, vireaza si se termina suborbital. Alta derivatie pleaca de sub ureche, o traverseaza, se incruciseaza cu cealalta ramura pentru a ajunge la unghiul extern al ochiului, unde in fine se uneste cu meridianul veziculei biliare.
Manifestari de meridian: durere si inflamarea gatului si obrazului, dureri de ochi si in spatele urechii, urechi infundate, dureri de umeri si de cot.
Manifestari de organ: balonari abdominale, rigiditatea trunchiului, enurezis sau mictiuni presante, distensie, edeme cutanate.
Recomandari de interventie: afectiuni ale regiunii temporale, ale urechilor, ochilor, gatului, ale hipocondrului, stari febrile.
 • Meridianul Trei Focare( sau triplul Incalzitor) medicina traditionala chineza defineste trei sectiuni distincte ale acestui meridian :
  1-segmentul superior- sau incalzitorul superior, ce guverneaza procesul  respirator
  2-segmentul median- sau incalzitorul de mijloc, guverneaza procesul digestiei
  3-segmentul inferior- guverneaza procesul de eliminare
  - acest meridian controleaza temperatura corpului si simtul echilibrului
  - se lucreaza asupra acestui meridian in cazul afectiunilor abdominale, toracice, ale fetei si membrelor superioare
  - se afla in stransa legatura subtila cu Meridianul Pericard si cu Meridianul Vezica Biliara
  Prin reechilibrarea si armonizarea energetica a meridianelor principale organismul isi va recapata starea de sanatate perfecta. Tocmai din aceasta perspectiva, medicina traditionala chineza acorda o mare importanta meridianelor energetice.

   

  Meridianul Vezică Biliară(23-1)

  Localizare: meridianul începe la colţul ochiului, coboară pe falcă către linia părului şi traversează de-a lungul ei unde face zig-zag peste cap şi în jos pe spatele gâtului către subsuoară şi coastele inferioare frontale. De aici traversează peste pelvis către articulaţia şoldului, spre picior, genunchi şi gambă, către talpă şi se termină lângă unghia celui de-al patrulea deget de la picior.
  Blocajele pe meridian corespund cu:
 • dureri de cap colerice
 • dureri musculare
 • pietre şi dureri la vezica biliară
 • congestie la coaste şi torace
 • rigiditatea articulaţiei şoldului
 • probleme digestive (metabolism slab al grăsimilor, gaze)
 • dureri ale gambei şi gleznei
 •  
  Meridianul Vezicii Biliare: - este considerat judecatorul, tribunalul suprem, care ia cele mai importante decizii in apararea organismului.
  Porneste oblic de la comisura externa a pleoapelor, urca la unghiul sfeno-temporal si parcurge in zig-zag zona temporala, coboara prin spatele urechii de-a lungul gatului inaintea meridianului Trei Focare, descrie o incursiune peste umar spre spinare si revine in cavitatea supraclaviculara, unde se ramifica. De acolo, ramura profunda intra in fosa claviculara, coboara prin torace, strapunge diafragma, trece prin ficat si se leaga de organul aferent -vezica biliara. Apoi trece pe langa hipocondru, reiese lateral pe abdomenul inferior – langa artera femurala – si trece de articulatia coapsei. Ramura superficiala pleaca de la fosa claviculara, coboara pe langa axila si lateral pe peretele toracic, sub hipocondru, unde descrie o cotitura. La articulatia coapsei fuzioneaza cu ramura profunda. De acolo, meridianul coboara pe partea externa a coapsei si spre extremitatea externa a peroneului, trece prin fata de maleola externa si se termina la capatul degetului inelar – nr.4 – de la picior. O ramura pofunda deriva sub maleola, prin oasele metatarsiene, patrunde la capatul degetului mare de la picior unde face jonctiunea cu meridianul Ficatului.
  Pe cap, o ramura a meridianului bilei trece prin ureche si iese prin spatele comisurii externe a pleoapelor. Din comisura externa a pleoapelor pleaca o ramura secundara si se uneste sub orbita cu meridianul Trei Focare.
  Vezica biliara are relatie directa cu ficatul si profund cu inima, prin traseul meridianului.
  Manifestari de meridian: febra si frisoane, cefalee, malarie, fata cenusie, durere de ochi, de mandibula, tuberculoza, ganglioni limfatici.
  Manifestari de organ: gura amara, voma, moleseala, febra, dureri de hipocondru.
  Recomandari de interventie: afectiuni la cap, nas, gat, hipocondru, stari febrile, malarie, dureri oculare si la maxilar.
   Meridianul Vezica Biliara
  - cand acest meridian se afla in stare proasta de functionare apar migrene si cefalee
  - daca pe acest meridian exista energii impure, persoana devine cu usurinta nervoasa
  - acest meridian guverneaza flexibilitatea si rezistenta tendoanelor si ligamentelor
  - se lucreaza pe acest meridian in special in cazul suferintelor zonelor pe care le strabate
  - acest meridian se afla in stransa legatura subtila cu Meridianul Stomac, Meridianul Trei Focare ( Triplul Incalzitor ) si cu

  Meridianul Ficatului (1-3)


  Localizare: meridianul începe de la degetul mare de la picior, spre pelvis şi pe coastele inferioare din dreapta şi se termină aproape de ficat
  Blocajele pe meridian corespund cu:
 • iritaţii oculare
 • noduli în gât
 • rigiditate musculară şi în articulaţii, artrită
 • dureri de spate şi de coaste, probleme la genunchi
 • nereguli la uter şi prostată
 • afecţiuni ale pielii, eczeme, psoriazis, dermatite
 • Meridianul Ficatului: - este considerat generalul, statul major care elaboreaza planurile de aparare ale organismului.
  Porneste de la degetul mare al piciorului – halucele -, trece prin fata maleolei interne – se incruciseaza cu meridianul splinei – apoi trece peste fata interna a genunchiului si coapsei, inconjoara zona genitala externa peste pubis, trece pe abdomen pe langa meridianul stomacului, se bifurca spre vezica biliara si ajunge pana sub mamelon. Apoi patrunde profund deasupra diafragmei, lateral prin torace, trece in gat prin spatele laringelui si prin zona nasofaringiana, apoi pe dupa ochi spre frunte si se intalneste cu Vasul Guvernor in zona vortexului parului. O ramificatie pleaca de sub ochi peste obraz si ocoleste buzele in circuit. Ramificatia din dreptul bilei trece prin diafragma si se conecteaza de meridianul plamanilor chiar in plamani.

  Astfel, ficatul prezinta legaturi cu vezica biliara,stomacul, rinichii, plamanul si creierul.
  Manifestari de meridin: cefalee, vertij, tulburari vizuale, febra, varsaturi, enurezis, retentie urinara, spasme ale picioarelor si ale mainilor, hernie, lumbago, etc.
  Manifestari de organ: plenitudine si dureri pe traseul meridianului si in hipocondru, in epigastru, varsaturi, dureri de cap.
  Recomandari de interventie: afectiuni abdominale si lombare, cele ale organelor urogenitale, ale gatului, intoxicatii, psihoze.
   Meridianul Ficat
  - controleaza activitatea sistemului nervos -in general, si activitatea ochilor. Chiar daca exista din abundenta energie pe acest meridian, daca aceasta este impura, persoana poate deveni cu usurinta nervoasa. In cazul in care nu exista suficienta energie la acest nivel, persoana in cauza este predispusa la depresii
  - medicina traditionala chineza asociaza alergiile cu disfunctiile ficatului si deci, cu disfunctii la nivelul Meridianului Ficat
  - acest meridian este in stransa legatura subtila cu Meridianul Stomac, si Meridianul Vezica Biliara  Meridianul Vas-Conceptie: 

  - este meridian YinYang si controleaza toate meridianele Yin, dar are acces si la meridianele Yang.
  Porneste din perineu, urca pe abdomen, pe gat, prin buza inferioara si se termina la limba.
  Manifestari de meridian: hemoroizi, hernie, lumbago, diaree, dizenterie, malarie, hematurie, vomismente, dureri abdominale si epigastrice, tuse, dureri de sani, dentalgie, surexcitare nervoasa.
  Recomandari de interventie: afectiuni ale organelor genitale, ale regiunii ombilicale, ale tubului digestiv, afectiuni toracice si ale gatului, frisoane.

  Meridianul Vas Guvernor: 

  - este meridian YangYin si controleaza toate meridianele Yang, dar are acces si la meridianele Yin. Impreuna cu meridianul Vas Conceptie alcatuieste Mica Circulatie Energetica.
  Porneste de la peritoneu, peste coccis, urca pe spate, inconjoara capul, trece peste fata si ajunge prin gingia superioara la bolta palatina – traseu conventional in acceptiunea chineza.
  Manifestari de meridian: epilepsie, manie, rosirea sau umflarea ochilor, cefalee, rigiditatea cefei, boli febrile, tetanie, tremurat, convulsii, afecte plangarete, lumbago, dureri de coapsa si de genunchi, transpiratii nocturne, amortire a picioarelor si a mainilor.
  Recomandari de interventie: 
  • Punctele de pe cap si gat sunt utilizate pentru afectiuni ale acelor zone.
  • Punctele de pe spate sunt utilizate in afectiuni ale plamanilor, inimii, stomacului, splinei, ficatului, lombelor si picioarelor, ale spatelui.
  • Punctele lombo-sacrale sunt utilizate in sciatica, afectiuni la rinichi, la vezica urinara, la intestinele subtire si gros, disfunctii genitale.
  De retinut: Sensul de parcurgere al fluxurilor purtatoare de energii vitale Qi de-a lungul meridianelor respecta reguile Marelui Circuit Ceresc: Pe cele 3 meridiane “Yin de la brate” Qi circula de la torace spre mana, de acolo pe meridianele “Yang de brate” spre cap, apoi pe meridianele “Yang de la picioare” dinspre cap spre picioare, pentru a reveni apoi pe meridianele “Yin de la picioare” dinspre extremitatile picioarelor spre torace, unde se reinnoada circuitele cu meridianele “Yin de la brate”.
  Astfel, orice modificare patologica la unul dintre meridiane se va rasfrange intai asupra meridianului sau pereche si asupra celorlalte meridiane inlantuite.
  Cu exceptia meridianelor Vas Guvernor si Vas Conceptie care sunt proiectate pe suprafata exterioara a corpului, asupra meridianelor extraordinare se poate interveni numai indirect, in anumite puncte de intersectie si legatura cu meridianele principale. Functiile regulatoare ale acestora sunt combinatii complexe ale functiilor aferente meridianelor principale.
  Important: Elementului Foc ii corespund doua stari: “Jar” si “Flacara” – astfel ca are asociate 2 perechi de meridiane, astfel:
  • o pereche de organe fizice:  inima -yin si  intestinul subtire -yang;
  • o pereche cu functii fiziologice asociate, cu organe auxiliare aferente: circulatie – vase-sex- yin si trei focare – yang.
   
Sursa: http://yijinjing.ro/corpul-uman/sistemul-meridianelor/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

.

.