.

.
Experienta mortii clinice a fost un mare dar pe care Dumnezeu ni l-a dat pentru a ne aviza ca trebuie sa schimbam drumul pe care am mers pâna acum. Nu întâmplator, Iisus a spus: „Eu sunt Calea, Adevarul si Viata.” Este prima oara în istoria Universului când, în planul celest, s-a decis ca lumea noastra sa fie izbavita nu prin moarte, ci prin spiritualizare.
Ni s-a aratat Adevarul, ni s-a aratat Calea. Este rândul nostru sa raspundem chemarii divine.
Suntem cu totii prinsi acum în marele val al purificarii, al trecerii de la materialitate la spiritualitate. Am certitudinea ca „ora astrala a omenirii” este aproape. De dincolo ni s-au dat toate semnele si toate avertismentele. Sper sa avem întelepciunea necesara de a nu pierde si aceasta ultima sansa.

Dumitru Constantin-Dulcan

”La școala vieții nu se dau diplome. Promovarea este pecetluită cu fericirea, iar corigența cu nefericirea. Se dau restanțe până se iau note de trecere la toate examenele. Fiecare clipă pe care o trăim reprezintă șansa de a schimba totul în viața noastră. Rușinea și critica nu schimbă niciodată o persoană. Lumea are nevoie de dragoste.
Orice om are o poveste. Dacă ar sta cineva să te asculte ar scrie o carte sau poate ar face un film la care unii ar plânge, alții ar râde. Într-o zi vom zâmbi cu toții dintr-o poză de album. Învățăm să privim spre cruce, spre Hristos, spre Înviere. Adorm mestecând cele trei cuvinte… Această clipă nu se mai întoarce niciodată!…


Publicat de Ieromonah Hrisostom Filipescu

miercuri, 4 decembrie 2013

Despre RozariuIată câteva cuvinte despre Rozariu…    
Ce  este un Rozariu?
Un şîrag de mătănii folosit pentru rugăciune. Papa Paul VI-lea a numit Rozariul „Biblia celor care nu ştiu carte”.
Ce nu este un Rozariu?
Nu este o bijuterie (o, câţi tineri îl poartă la gât şi cu el de gât păcătuiesc în fel în chip). Nu este nici obiect decorativ (căci îl vedem spânzurat de nenumărate oglinzi retrovizoare). Nu este nici amuletă cu puteri magice (adică purtarea lui în poşetă nu garantează mântuirea).
Rozarii vii şi rozarii moarte
Rozariile abadonate unor scopuri pur decorative sunt rozarii moarte. Un rozariu devine viu atunci când este luat de la gât, coborât de la oglindă, scos la lumină din poşetă şi odată cu rostogolirea boabelor lui printre degete inima noastră este învăluită în frumoasa rugăciune ce însoţeşte obiectul.      
Când a apărut practica recitării Rozariului?
Originea rugăciunii Rozariului este incertă. Cel care este creditat ca fiind iniţiatorul oficial al rugăciunii este sfântul Dominic (care a trăit in sec. al XII-lea), căruia i s-a arătat Sfânta Fecioară când el i-a implorat ajutorul în vremea în care erezia albigenzilor devasta zona din jurul oraşului Toulouse din Franţa. Răspunsul Sfintei Fecioare a fost acela că l-a învăţat pe sfântul Dominic rugăciunea Rozariului ca antidot împotriva ereziei şi păcatului.
Cum se recită Rozariul
Devoţiunea s-a dezvoltat ca urmare a dorinţei laicilor de a avea o formă de rugăciune similară celei practicate de călugări, care se rugau cei 150 de Psalmi din Biblie. Credincioşii, mai cu seamă cei care nu ştiau carte, au început să recite 150 de Tatăl nostru în locul psalmilor, ţinând socoteala pe un şirag de 150 de mărgele. Alţi credincioşi recitau 150 de Bucură-te, Marie (într-o formă diferită de cea pe care o cunoaştem astăzi, şi anume doar salutul îngerului), completate cu versete din Psalmi, devoţiune cunoscută ca Psaltirea Sfintei Fecioare. Cu timpul au fost adăugate misterele din viaţa lui Cristos, pentru a-l păstra pe Mântuitor în centrul devoţiunii.   
Forma actuală a rugăciunii Rozariului s-a definitivat în sec. XIV şi XV. Un călugăr cartuzian a împărţit cele 150 de Bucură-te, Marie în 15 decade, fiecare fiind precedată de Rugăciunea domnească.  Rozariul complet (numit şi dominican) conţine 15 mistere, adică 15 decade.
Devoţiunea a fost aprobată oficial de papa Pius al V-lea în 1569, care a adăugat şi partea a doua a rugăciunii Bucură-te, Marie.
Pentru următorii 400 de ani, rugăciunea Rozariului a rămas neschimbată. În vremurile noastre, papa Ioan Paul al II-lea a adăugat Misterele de lumină.
Când şi unde se recită Rozariul
Oricând şi oriunde. Rozariul poate însoţi toţii paşii noştri. Dimineaţa în drum spre serviciu. Pe stradă, în metrou, în maşină. La coada de la hipermarket. Seara, înainte de culcare. Oricând avem nevoie de un dialog cu Maica Domnului şi cu Isus.
Trimiteți un comentariu